“Hou je familie betrokken bij het familiebedrijf. Let’s connect and reconnect.”

30% van de familiebedrijven haalt de volgende generatie niet. M.a.w. 70% van de families geeft het bedrijf niet door aan de volgende generatie. Daar kunnen natuurlijk goeie redenen voor zijn. Als iedereen het ‘echt’ eens dat familiale opvolging geen goede beslissing is, dan kunnen we spreken van een gedragen consensus.

Maar soms is een wrange nasmaak verbonden aan het verloren gaan van familiale opvolging. 

Een ondernemer geeft zich met hart en ziel aan het bedrijf en werkt elke dag hard aan het realiseren van de droom. Het is iets vanzelfsprekend. Maar daarom niet voor iedereen, ook de eigen kinderen niet.

Hoe kan je ervoor zorgen dat het levenswerk niet verloren gaat, maar de basis wordt waarop de volgende generatie kan verder bouwen. Laat dit niet aan het toeval over, want goed functionerende families in familiebedrijven zorgen zelf voor een stimulerende context voor de gehele familie, van de vorige tot de toekomstige generatie. 

Onbewust verwachten we dat dit vanzelf gaat, maar dat doet het net helemaal niet. We moeten er ons van bewust zijn en dagelijks aandacht voor hebben. De juiste inzichten, de gepaste tools, oefening en het uitwisselen van ervaringen met andere families, geven ons de beste kansen op een succesvolle opvolging door de volgende generatie.

 

Hierbij enkele suggesties (met dank aan de inspirerende teksten van Mitzi Perdue, VS):

  1. Werk aan een familiecultuur die het familiebedrijf op een constructieve wijze ondersteunt.
  2. Moedig de kinderen aan om verantwoordelijke beheerders te worden van het financieel vermogen.
  3. Geef aandacht aan relaties en de persoonlijke groei van elk familielid.
  4. Betrek de jonge generatie heel vroeg bij het familiebedrijf op een gepaste wijze via verbindende communicatie, organiseer een jaarlijkse familiedag en begin een familieraad.
  5. Vertel verhalen op familiebijeenkomsten.
  6. Leg een aantal tradities en rituelen vast, samen met de familieleden.
  7. Maak een punt van The Art of Giving; maak samen een intentieverklaring op rond goede doelen.
  8. Vermijd lang aanslepende en destructieve toestanden in de familie die uiteindelijk uitgevochten worden in de rechtbank.

In gesprekken met families die samen een bedrijf runnen, hoor ik vaak de bezorgdheid van de ouders én van de kinderen over ‘de samenhang in de familie’. Dit is een concreet verlangen waarbij mij steeds duidelijker werd dat familieleden nood hebben aan afspraken. Wie de kunst verstaat om nabijheid te organiseren, creëert familiale betrokkenheid en geeft een boost aan meer wederzijds begrip en respect.

Samen tijd doorbrengen en verhalen delen is de ideale mix voor een levendige en sterke familiecultuur. Daarenboven bouwt u een schatkist aan herinneringen op die u aan de volgende generaties kan vertellen. Denk bijv. aan de waarden die je doorgeeft of uitspraken en inzichten die gebruikt werden wanneer de vorige generaties moeilijke tijden doormaakten, wat maakte hen sterk? 

Sharing is Caring is maar een slogan maar staat voor veel verbinding. De ene familie doet dit via een weekend met sportieve uitdagingen, de andere houdt van cultuur of lekker eten. Een sterk idee is om je samen in te zetten voor een ‘goed doel’ dat past bij de familie en/of het bedrijf, zo bouw je als familie aan verbondenheid en waardevolle uitstraling van het familiebedrijf.

 

Heb je al stil gestaan bij de volgende vragen? 

– Wat doen wij om de betrokkenheid in de familie te stimuleren?

– Hoe belangrijk is samen tijd doorbrengen voor ons en het bedrijf

– Wat kunnen we nu doen om ervoor te zorgen dat onze familie in de toekomst hecht genoeg is?

– Welke tradities willen we graag  doorgeven aan de volgende generatie?

– Welke gedeelde waarden hebben wij?

– Kunnen wij onze familiewaarden vertalen in concreet gedrag?

  • – Welke keukenrecepten worden al jaren doorgegeven in de familie en zijn familiaal erfgoed geworden?

 Wij zijn erg benieuwd naar hoe jij investeert in je familie, laat het ons weten op veerle@familydynamics.be.