Voor accountants, advocaten, financiële experten, notarissen en adviseurs
Masterclass Family-Dynamics-in-Business
Voor bemiddelaars, advocaten, financiële experten, notarissen en adviseurs die meer inzichten willen in hoe familiedynamieken impact hebben op de bedrijfsdynamiek.

“De creatie van de family board is een levend proces en een nieuwe routine om samen sterke funderingen te bouwen voor de komende jaren, als familie én als business.”

Familiebedrijf in West-Vlaanderen

Uit onderzoek blijkt dat veel contracten en regelingen in familiebedrijven achteraf zuur opbreken omdat er te weinig aandacht besteed werd aan de emotionele aspecten en relaties. Staan jij en de familie waarmee je werkt onder druk, dan heb je handvaten nodig uit het systeem- en contextueel denken. Met deze opleiding krijg je inzichten in die onderliggende processen, patronen en emoties. Daarnaast krijg je een praktisch stappenplan waarmee je voorafgaandelijk aandacht kan geven aan de emotionele aspecten en de relaties zodat de oplossingen die je ontwikkelt ook future-proof zijn.


Voor wie is de masterclass bestemd?
 

Voor experten die regelmatig voor bedrijfsfamilies werken en die hun klanten beter willen begrijpen en oplossingen willen ontwikkelen die ook op de lange termijn bieden wat de familie nodig heeft.
Dit is geen cursus bemiddeling. Wij werken vanuit invalshoeken eigen aan systeemtheorie, contextueel denken en dialogical practices.

Wie is de trainer? 

De tweedaagse masterclass wordt gegeven door Veerle Wullaert, adviseur familiebedrijven en familietherapeut. Meer info hier.

Gastspreker dr. Mira Bloemen-Bekx 

In de vorige masterclass sprak Mira over de sociale en family governance mechanismen in bedrijfsfamilies.
De Nederlandse Mira Bloemen-Bekx deed 6,5 jaar onderzoek naar familiebedrijven en schreef er een doctoraatsthesis over (UHasselt) dat door het Amerikaanse Family Firm Institute werd uitgeroepen tot de beste van het jaar. “The purpose… is to enrich the knowledge on the early phases of the succession process by explaining the role of social mechanisms in business families.” 

Wat neem je mee naar huis

In de masterclass leer je

 • hoe een waardevolle en veilige dialoog aan te gaan met bedrijfsfamilies;
 • hoe stimulerende en verlammende patronen te herkennen en er mee om te gaan;
 • hoe aandacht te hebben voor de fase die aan een oplossing voorafgaat;
 • over nieuwe ontwikkelingen omtrent family governance mechanismen;
 • hoe ervoor te zorgen dat iedereen mee is en gehoord wordt.

Je krijgt antwoorden op vragen als

 • hoe je als adviseur zicht krijgt op gevoeligheden als deze niet bespreekbaar zijn;
 • wat je doet met conflicten in de familie die steeds terugkomen;
 • hoe je met de familie van destructie kan evolueren naar het nemen van eigen verantwoordelijkheid;
 • hoe je de verschillende verhalen van familieleden bij elkaar krijgt;
 • hoe je met aarzelingen of weerstand werkt;
 • wat je doet als je merkt dat de familie de afremmende ‘soft issues’ niet wil erkennen…

Aan het einde van deze masterclass heb je naast verhelderende inzichten een toolbox met praktische templates en vragenlijsten die je bij jouw begeleidingswerk kan gebruiken, en de basis voor een Family-Dynamics-Focusplan ontwikkeld door Veerle Wullaert.


Praktisch
 

De masterclass bestaat uit een tweedaagse in een groep van max. 20 deelnemers voor een goede interactie. Bovendien is het bijzonder leerrijk om met gelijkgestemden ervaringen uit te wisselen.

Meld je aan via het contactformulier om als eerste op de hoogte te blijven van de nieuwe data.

De vorige masterclass (oktober 2020) werd beloond met een positieve evaluatie van 98%. Wat vorige deelnemers zeiden:

“Een onontbeerlijke aanvulling op mijn juridische opleiding!”

“Aan te bevelen, hier is nog vaak te weinig aandacht voor…”

“Ik heb een goed ‘over all’ inzicht gekregen over de specifieke dynamieken in familiebedrijven en ondernemende koppels die zeker van pas komen in mijn job als familierecht advocaat”

“Bijzonder geslaagde opleiding!”

“Excellent, veel cases en praktijkervaring…”

“Zeer duidelijk, absoluut niet zweverig, met een uitgebreide praktische kennis.”

“Weten dat er handvaten bestaan om explosieve situaties te ondermijnen, is zeer waardevol…”

“Wij staan niet voldoende stil bij het feit dat er voorafgaand aan een beslissingsproces tot overname/opvolging een ganse andere dynamiek komt kijken. We krijgen meestal te horen “we hebben beslist dat ….” En dan komen wij op het veld met onze technische bagage en staan onvoldoende stil bij een aantal onderliggende elementen.”

 

Indien je ervoor in aanmerking komt, kan je genieten van maximum 30% subsidie via KMO-portefeuille. Meer info vind je op de factuur. Voor de algemene voorwaarden zie www.vlaio.be/kmo-portefeuille

 

Deze masterclass kan onder bepaalde voorwaarden ook in-company gegeven worden. Neem hiervoor  contact op met Veerle Wullaert op veerle@familydynamics.be.