Voor psycho-therapeuten en gezins- en relatie-therapeuten
Masterclass Business-Dynamics-in-Families
Voor psychotherapeuten, gezins- en relatietherapeuten, systeemtherapeuten en systeemcounselors die meer inzichten willen in hoe bedrijfsdynamieken impact hebben op de familiedynamiek.

“De creatie van de family board is een levend proces en een nieuwe routine om samen sterke funderingen te bouwen voor de komende jaren, als familie én als business.”

Familiebedrijf in West-Vlaanderen

 • Cases:
 • Spanning binnen een koppel omdat er een zakelijke beslissing genomen wordt binnen de bedrijfsfamilie en de aangetrouwde partner zich niet gehoord voelt.
 • Afgunst tussen twee broers neemt destructieve vormen aan bij de opvolging, nadat moeder plots overleden is.

 • Een familie heeft beslist de knoop door te hakken betreffende de opvolging. Een jaar later heeft nog niemand een stap gezet. De oudste zoon voelt de druk maar ziet opvolging niet zitten en durft dit niet zeggen. De ouders zitten in de wachtzaal, er gebeurt niets.

Als gezins- en relatietherapeut weet je hoe je met koppels en families moet werken om beweging tot stand te brengen. Maar als je cliënten ook ondernemers zijn, zorgt die verwevenheid met het bedrijf voor een bijkomende en bepalende context.
Bijvoorbeeld door onderliggende processen en patronen die te maken hebben met het samen leiden van een bedrijf. Het is daar dat we in deze cursus de nadruk op leggen.

Deze opleiding stelt je in staat om de wisselwerking tussen familie- en bedrijfsdynamieken in je processen mee te nemen zodat je je cliënt(en) kan helpen als individu, als familie of koppel en in relatie tot die specifieke professionele context.

De laatste 15 jaar ontmoette ik in mijn praktijk als gezins- en relatietherapeut vaak ondernemers, koppels en families. Om mijn kennis over het fenomeen ‘familiebedrijf’ te verruimen volgde ik de jaaropleiding ‘Adviseur Familiebedrijven’ aan de EHSAL-Management School.
In dit tweedaags programma wil ik mijn kennis en ervaring delen met therapeuten. De ontmoeting van de twee disciplines, bedrijfsadvies en familie- en relatietherapie, is immers ongemeen boeiend.
Trouwens, in de VS werken adviseurs en familietherapeuten reeds jaren samen. Meer zelfs, het zijn eerder de therapeuten die de vertrouwenspersoon in de eerste lijn zijn.

Hoe krijg je als therapeut zicht op de dynamieken, loyaliteiten en constructies die eigen zijn aan familiebedrijven? Hoe kan je met de familie beweging tot stand te brengen, om van stilstand of destructie te evolueren naar het nemen van eigen verantwoordelijkheden?
Wat je meekrijgt, moet je vervolgens integreren in je eigen stijl.

Voor wie is de masterclass bestemd?

Voor psychotherapeuten, gezins- en relatietherapeuten, systeemtherapeuten en systeemcounselors die hun cliënten beter willen begeleiden als meerdere systemen samenkomen en verknoopt geraken.

Deze masterclass is een waardevolle aanvulling op de traditionele opleidingen, en heeft voor de volledigheid niets te maken met een cursus bemiddeling.

Uit onderzoek blijkt dat veel regelingen in familiebedrijven achteraf zuur opbreken omdat er vooraf te weinig aandacht besteed werd aan de emotionele aspecten en relaties.
Hier ligt een belangrijke rol voor familietherapeuten en systeemdeskundigen. Met deze opleiding krijg je inzichten in die onderliggende processen, patronen en emoties. Deze inzichten worden aangevuld met een praktische toolbox.

Wat neem je mee naar huis

In de masterclass leer je

 • hoe ‘hard issues’ en ‘soft issues’ elkaar raken;
 • specifieke dynamieken herkennen die eigen zijn aan families en koppels met een bedrijf;
 • modellen hanteren uit de wereld van ‘adviseurs familiebedrijven’;
 • inzicht krijgen in vastlopende patronen en roulerende rekeningen in familiebedrijven;
 • hoe je omgaat met de complexiteit van het immaterieel erfgoed in familiebedrijven;
 • hoe je bezorgdheden van alle familieleden in hun verschillende rollen een stem geeft;
 • hoe je meer kan uitzoomen op thema’s als samen werken en leven, opvolging, overdracht, verlies, verantwoordelijkheid, vrijheid en loyaliteit in de context van een familiebedrijf.
 • Daarnaast krijg je het uitgewerkt 10-punten Family-Dynamics-Focus-plan en concrete antwoorden en adviezen omtrent je eigen ingebrachte case.

Praktisch

De masterclass bestaat uit een tweedaagse in een groep van max. 16 deelnemers in een grote maar aangename ruimte. Goed voor de interactie én de gezondheid.
Bovendien is het leuk en leerrijk om met gelijkgestemden ervaringen uit te wisselen.

Datadonderdag 27 en vrijdag 28 augustus 2020
We beginnen om 9u30 en eindigen om 17u.

LocatieBOXS in ‘s Gravenwezel (Schilde), Kerkstraat 17.
Parkeren kan in de directe omgeving op 50m van BOXS.

Investering: Omdat we rekening houden met de impact van Covid-19 die ook onze sector treft, hebben we de prijs voor de tweedaagse verlaagd tot 550 euro i.p.v. 875, excl. btw.
Heb je een ondernemingsnummer, dan kan je gebruik maken van 30% subsidie via de KMO-portefeuille. Leden van BVRGS krijgen extra 10% korting.

Inschrijven kan makkelijk hieronder. Nadat je de nodige gegevens hebt ingevuld, krijg je automatisch een factuur toegestuurd die je via overschrijving kan voldoen. 

 

In samenwerking met BVRGS: leden krijgen 10% extra korting. Voer de code ‘BVRGS’ in en klik op coupon toepassen. 

Indien je ervoor in aanmerking komt, kan je genieten van maximum 30% subsidie via KMO-portefeuille. Meer info vind je op de factuur. Voor de algemene voorwaarden zie www.vlaio.be/kmo-portefeuille. Wil je graag hulp bij de aanvraag, neem contact op met Peter op 0475/45.11.08.

 

De data passen je nu niet maar je wil wel graag op de hoogte gehouden worden? Klik dan hier.

Wil je deze masterclass liever in huis laten doorgaan, neem dan contact met mij.