A Filetta, I Muvrini, voorbeelden van traditionele Corsicaanse polyfonische zang. Oorspronkelijk gebracht door een mannenkoor van vaders, zonen, broers, neven. De traditie van samenzang wordt binnen Corsicaanse families doorgegeven van generatie op generatie.

Het vertellen van verhalen via samenzang is een deel van hun immaterieel erfgoed. Een betere metafoor voor meerstemmigheid in families kan je niet vinden.

Met meerstemmigheid bedoelen we dat elke stem binnen de familie gehoord wordt en dat er ruimte is voor alle verhalen. Iedereen wil als deel van de familie graag van betekenis zijn en gehoord worden, zowel ouders als kinderen. Als ouders hun kinderen thuis echte verhalen vertellen over het bedrijf leidt dat een authentiek, positief beeld over het bedrijf. Als ouders enkel vertellen over moeilijkheden, hoe zwaar problemen wegen en hoe vermoeid ze wel zijn, nemen kinderen vooral dat mee in hun perceptie over het familiebedrijf. Elk familielid kan pas een echt ‘ownership’ door betrokkenheid ontwikkelen als ze alle verhalen over het bedrijf van hun ouders horen.

En dat krijg je pas als je kan vertellen wat het hebben van een bedrijf als familie met je doet, welke kansen het je geeft, hoe je wenst om te gaan met de duurzaamheid van een familiebedrijf op lange termijn. Een zekere trots, het bereid zijn om verantwoordelijkheid te nemen, echt kunnen zeggen welke rol je wenst op te nemen. Daarvoor is het nodig dat al heel vroeg naar kinderen wordt geluisterd en dat je als ouders zorgvuldig het verhaal vertelt over het familiebedrijf.

‘Met familie moet je wandelen, niet handelen’ is een veel gehoorde boutade over bedrijfsfamilies. In tegenstelling tot deze zgn. volkswijsheid hebben nochtans velen succesvolle bedrijven opgericht waarbij hun families al verscheidene generaties bouwen aan een duurzame toekomst voor individu, familie en bedrijf.

Toch zien we vaak dat opvolging, samenwerking en verandering of innovatie serieuze pijnpunten kunnen zijn.

Complexe familiedynamieken steken dan de kop op, soms met verlamming die veel negatieve energie kost. Familieleden liggen niet zomaar dwars. Durf daarom eerst te kijken naar de goede redenen van aarzelingen, verzet of weerstand. Misschien voelen ze zich niet betrokken bij de genomen beslissingen of weten ze absoluut niks over het ‘waarom’ ervan.

Een polyfonische of meerstemmige dialoog draagt bij tot vertrouwen, trots en betrokkenheid in de familie. De zichtbare of hoorbare stemmen kennen we meestal wel. Maar de innerlijke stemmen, wat niet hardop gezegd wordt, dat is wat gaat wringen, wat ons frustreert of pijn doet. Uiteindelijk leidt dit tot allerlei complexe dynamieken waarover je als familie of familielid geen controle krijgt.

Investeren in onze familiale relaties en het toelaten van de polyfonie van stemmen, zorgt voor meer inzicht, vertrouwen en betrokkenheid in families en familiebedrijven.

Sterke relaties maken sterke families maken sterke bedrijven.

A Filetta kan je aan het werk zien op Youtube.

<< Terug naar overzicht