Vrouwen in familiebedrijven nemen vaak meerdere rollen op zich: liefdespartner, zakenpartner, moeder, dochter, bemiddelaar, zorger, opvoeder, klankbord …

Moeders vervullen veel kritische rollen binnen het familiebedrijf, zowel aan de familie- als aan de zakelijke kant. Ook als ze niet actief in het bedrijf werken.
Het belang van die rollen wordt gemakkelijk onderschat. Nochtans blijkt dat net zij voor continuïteit zorgen door oog te hebben voor tradities en te waken over de samenhang binnen de familie en het evenwicht tussen de familieleden van de volgende generatie.

Sommige rollen zijn minder zichtbaar. Je bent immers niet alleen moeder, je bent ook vrouw, liefdespartner, opvoeder, bemiddelaar,… Vooral als het gaat over de emotionele aspecten binnen de familie wordt die ‘zachte stem’ niet altijd gehoord. Emoties mag je niet bannen uit de context van bedrijfsfamilies, want ze hebben een enorme impact op vertrouwen en communicatie.
Het is net die emotie die een familiebedrijf onderscheidt van andere bedrijven. De fierheid en liefde voor de familie die het bedrijf bijzonder maakt, maken echt wel het verschil.

Onderzoek bevestigt dat communicatie en vertrouwen tussen familieleden de belangrijkste voorwaarden zijn waardoor het familiebedrijf het proces van opvolging kan overleven.
Meestal ligt de focus op de bedrijfsprocessen en worden deze noodzakelijke aspecten genegeerd.
Slechts 30 procent van de familiebedrijven wordt succesvol doorgegeven aan de volgende generatie, die trouwens vaak uit dochters bestaat. Daarbij blijkt de rol van de moeder van doorslaggevend belang.

Hoe kan je het vertrouwen en de verbinding in de familie bewaren?

Hoe kan je het zowel voor je partner als voor je kinderen opnemen?

Emoties en relaties hebben een enorme impact op de familie- én bedrijfsdynamiek, en dat weet jij als vrouw het best.

In deze Masterclass wil ik 6 vrouwen/moeders samenbrengen om samen alle aandacht te geven aan de rollen in de familie en het bedrijf, en om ervaringen en inzichten met elkaar te delen.
Als erkend systemisch gezins- en relatietherapeut en adviseur familiebedrijven begeleid ik al jaren bedrijfsfamilies en koppels vanuit een meervoudige partijdigheid in zowel een particuliere als een professionele context.

Wat krijg je?
– inspirerende inzichten vanuit systeemtheorie, contextueel denken en andere boeiende invalshoeken
– praktische tools in verband met communicatie
– informatie over nieuw onderzoek in de wereld van familie en bedrijf
– herkenning in de verhalen van de andere vrouwen & moeders
– tijd en ruimte om te reflecteren
– persoonlijke verrassing

Thema’s die aan bod komen o.a.
– relaties in het gezin (loyaliteiten, conflicten,…)
– communicatie en vertrouwen
– proces van emotionele betrokkenheid
– wat geven we (onbewust) mee aan onze kinderen
– stimulerende en verlammende patronen herkennen en hoe er mee omgaan
– de complexiteit van opvolging


Praktisch

We verblijven op het prachtige domein van Huldenberg waar we ontzorgd worden door gastvrouw Katia della Faille en haar echtgenoot graaf Thierry de Limburg Stirum. De hele B&B is uitsluitend voor ons zodat we in een veilige omgeving en alle discretie en rust kunnen werken.

Je wordt verwacht op woensdagavond om 19u en we sluiten af op vrijdagavond om 16u. De groep is beperkt tot zes deelnemers die elk hun eigen kamer hebben.

De investering voor de tweedaagse bedraagt 2.450 euro per persoon, excl. btw. De overnachtingen van donderdag op vrijdag en van vrijdag op zaterdag zijn inbegrepen, net als ontbijt, lunches, diner, drinks en breaks.

Data 2021:

24 – 26 maartPark 7, Huldenberg
25 – 27 augustusPark 7, Huldenberg

Indien je ervoor in aanmerking komt, kan je genieten van maximum 30% subsidie via KMO-portefeuille. Meer info vind je op de factuur. Voor de algemene voorwaarden zie www.vlaio.be/kmo-portefeuille