Masterclass voor vrouwen en moeders in familiebedrijven
Voor vrouwen die meer inzicht willen in de verwevenheid van familie- en bedrijfsdynamieken

Vrouwen in familiebedrijven nemen vaak meerdere rollen op zich: liefdespartner, zakenpartner, moeder, dochter, bemiddelaar, zorger, opvoeder, klankbord …

Between power & emotion
Vrouwen vervullen veel kritische rollen binnen het familiebedrijf, zowel aan de familie- als aan de zakelijke kant. Ook als ze niet actief in het bedrijf werken.
Nochtans blijkt dat net zij voor continuïteit zorgen door oog te hebben voor verbinding, talentontwikkeling van alle kinderen, tradities en door te waken over de samenhang binnen de familie en het evenwicht tussen de familieleden van de volgende generatie.
Sommige rollen zijn minder zichtbaar. Je bent immers niet alleen moeder, je bent ook vrouw, liefdespartner, opvoeder, bemiddelaar, …
Vooral als het gaat over de emotionele aspecten binnen de familie wordt die ‘zachte stem’ niet altijd gehoord. Emoties mag je niet bannen uit de context van bedrijfsfamilies, want ze hebben een enorme impact op vertrouwen en communicatie.
Het is net die emotie die een familiebedrijf onderscheidt van andere bedrijven. De fierheid en liefde voor de familie die het bedrijf bijzonder maakt, maken echt wel het verschil.

Communicatie en vertrouwen
Onderzoek bevestigt dat communicatie en vertrouwen tussen familieleden de basisvoorwaarde is voor een succesvol opvolgingsproces. Vaak ligt de focus enkel op de bedrijfsprocessen en worden deze noodzakelijke aspecten genegeerd.

Over de generaties heen
Slechts 30 procent van de familiebedrijven wordt succesvol doorgegeven aan de volgende generatie. In die 30 procent is de rol van de vrouw en moeder van groot belang. Zij zorgen voor continuïteit door te waken over tradities, de samenhang binnen de familie en het evenwicht tussen de verschillende generatie.

Het programma
‘Les femmeuses’, fameuze vrouwen, noem ik hen. Speciaal voor hen organiseer ik dit programma. Ik werk enkel met ‘gesloten’ groepen. D.w.z. dat je zelf een groep samenstelt met vrouwen uit je netwerk. Niet iedereen hoeft elkaar al te kennen maar het is wel goed als de context ongeveer dezelfde is. Die context draagt bij tot de verbinding. Daarnaast is het belangrijk dat je je goed en veilig voelt in de groep. 

Hoe kan je het vertrouwen en de verbinding in de familie bewaren?

Hoe kan je het zowel voor je partner als voor je kinderen opnemen?

Emoties en relaties hebben een enorme impact op de familie- én bedrijfsdynamiek, en dat weet jij als vrouw het best.

Wat krijg je?
– inspirerende inzichten vanuit systeemtheorie, contextueel denken en andere boeiende invalshoeken
– praktische tools in verband met communicatie
– informatie over nieuw onderzoek in de wereld van familie en bedrijf
– herkenning in de verhalen van de andere vrouwen en moeders
– tijd en ruimte om te reflecteren

Thema’s die aan bod komen o.a.
– relaties in het gezin (loyaliteiten, conflicten,…)
– communicatie en vertrouwen
– proces van emotionele betrokkenheid
– wat geven we (onbewust) mee aan onze kinderen
– stimulerende en verlammende patronen herkennen en hoe er mee omgaan
– de complexiteit van opvolging


Praktisch
We starten met een tweedaagse om elkaar te leren kennen en om ons volledig onder te dompelen in de materie. Vervolgens komen we nog drie avonden of halve dagen samen om aandacht te geven aan thema’s die in de tweedaagse naar boven kwamen. 
Na het programma kan je eventueel aansluiten bij de peer-groep. Deze groep komt zeswekelijks of tweemaandelijks samen onder mijn begeleiding. We bespreken onderwerpen, ervaringen en thema’s in de groep die jullie vooraf inbrengen. Het is vooral de bedoeling om die ervaringen met elkaar te delen, diepgaande reflectie te stimuleren m.b.t. het ingebrachte verhaal en om dan in een volgende fase te luisteren naar adviezen van de andere vrouwen. Tijdens de peer-coaching kunnen we leren van elkaars ervaring met gelijkaardige situaties.
Kortom, we leggen eerst een goede basis om vervolgens elkaar te inspireren in die boeiende wereld van vrouw en ondernemen in een familiale of relationele context.
Je mag uiteraard rekenen op mijn discretie, advies en praktische hulpmiddelen om zelf mee aan de slag te gaan.

Hoe werkt het?
Jij stelt een groep samen van minstens 6 en maximum 9 vrouwen. We kiezen een geschikte locatie voor de tweedaagse en ik hou vooraf met iedereen een kort kennismakingsgesprek via Zoom. 
We beginnen op een woensdagavond om 19u en we sluiten af op vrijdagavond om 16u. We overnachten op de locatie.
De investering voor het programma (gesprek vooraf + de tweedaagse+ 3 avonden) bedraagt 4.000 euro per persoon, excl. btw. Alles is inbegrepen (overnachtingen, lunches, drinks en cursusmateriaal).
Wil je achteraf deelnemen aan de peer-groep, dan bespreken we de investering samen. De grootte van de groep, de locatie en de tijdsinvestering is bepalend ……

Heb je interesse of vragen, wil je meer weten, stuur mij een bericht via veerle@familydynamics.be of bel mij op 0496/52.83.98.

Indien je ervoor in aanmerking komt, kan je genieten van de subsidie via KMO-portefeuille. Voor de algemene voorwaarden zie www.vlaio.be/kmo-portefeuille