Vrouwen in familiebedrijven nemen vaak meerdere rollen op zich: liefdespartner, zakenpartner, moeder, dochter, bemiddelaar, zorger, opvoeder, klankbord …

Hoe kan je het vertrouwen en de verbinding in de familie bewaren?
Hoe kan je het zowel voor je partner als voor je kinderen opnemen?

Tussen ratio en emotie

Vrouwen vervullen veel kritische rollen binnen het familiebedrijf, zowel aan de familiale als aan de zakelijke kant, zelfs als ze niet actief zijn in het bedrijf. 

Sommige van die rollen zijn minder zichtbaar maar daarom niet minder belangrijk. Ook vrouwen zorgen voor continuïteit door oog te hebben voor verbinding, tradities en de talentontwikkeling van alle kinderen. Zij waken over de samenhang binnen de familie en het evenwicht tussen de verschillende generaties.

Vooral als het gaat over de relationele en emotionele aspecten binnen de familie wordt die ‘zachte stem’ niet altijd gehoord. Emoties mag je niet bannen uit de context van bedrijfs-families, want ze hebben een enorme impact op vertrouwen en communicatie.

Het is de fierheid en de liefde voor de familie die het bedrijf bijzonder en eigen maakt en die de voedingsbodem vormt voor een duurzame toekomst van individu, familie en bedrijf. 

Over patronen en lerend vermogen

Het uitgangspunt is om te leren kijken naar familiedynamieken door het herkennen van verbindende patronen. Wat gebeurt er tussen familieleden? Wat raakt mij en wat de andere? Wat wordt niet hardop gezegd? Wat zijn daar de goede redenen voor? … 

Elke mens, elke familie en elk familiebedrijf wordt gekenmerkt door unieke dynamieken en eigenschappen die van generatie op generatie worden doorgegeven.

Het begrijpen en herkennen van stimulerende en verlammende patronen is van onschatbare waarde voor de familiale relaties op lange termijn. Alleen het herkennen van patronen is echter niet genoeg. Het is belangrijk om inzichten te verbinden met dialoog, empathie en het beste in elkaar naar boven te halen. 

Hoe de familie omgaat met die dynamieken hangt voor een groot deel af van hun ‘lerend vermogen’. In hoeverre is de familie bereid om te leren van elkaar, van het verleden, van die patronen. De uitdaging voor meerdere generaties in het familiebedrijf is niet zozeer het vermogen om te veranderen, maar eerder het vermogen om te leren. In dit traject krijg je praktische handvatten en een goede mix van theoretisch kader, illustraties van de thema’s via filmfragmenten en interactieve gesprekken.

Het programma ‘Les femmeuses’

Vrouwen in familiebedrijven, het zijn fameuze dames met sterke schouders die alle respect en aandacht verdienen. Speciaal voor hen doe ik dit. Je mag rekenen op mijn discretie, advies en praktische hulpmiddelen om zelf mee aan de slag te gaan.

Thema 1: Vrouw, partner, dochter of moeder in de familie.
We starten vanuit de stamboom van onze familie (genogram) en krijgen aan de hand van vragen en opdrachten inzicht in ‘wat er doorgegeven wordt’ en wat we zelf doorgeven aan onze kinderen.

Thema 2: Herkennen en verbinden van patronen en op drie manieren kijken naar loyaliteiten …
Hoe kan je familiepatronen herkennen en verbinden met wat dit betekent voor jou, de familie en het familiebedrijf.
We kijken samen naar de loyaliteiten die spelen in de familie.
‘Hoe nemen we onze plek in de familie en onze positie in het bedrijf?’ 
We worden tot in ons diepste bewogen door recht en rechtvaardigheid in families. Via fragmenten uit film en series duiken we in dit thema en leggen we linken.

Thema 3: Communicatie en vragen stellen
‘Als je stenen op de weg laat liggen, struikelen je kinderen erover.’ 
Wat is communicatie op een dieper niveau? 
Wat zijn goede redenen om vragen te stellen? Wat zijn goede redenen om de vragen niet te stellen?

Wat krijg je?  

  • • Inspirerende inzichten vanuit systeemtheorie, contextueel denken en andere boeiende invalshoeken,
  • • een aangename onderdompeling in de verhalen van vrouwen in familiebedrijven via geanonimiseerde cases,
  • • praktische tools op het gebied van communicatie,
  • • informatie over nieuw onderzoek in de wereld van familie en bedrijf,
  • • herkenning en erkenning in de verhalen van de andere vrouwen, partners en moeders,
  • • tijd en ruimte om te reflecteren.

Praktisch
Het programma bestaat uit drie delen:
1. Een individueel kennismakingsgesprek liefst bij mij op kantoor, anders via Zoom.
2. Een residentiële meerdaagse in Martin’s Rentmeesterij (Bilzen) van 19 t/m 21 juni 2024.
3. Daarna nog drie halve dagen gespreid over max. 3 maanden.

Tijdens de tweedaagse kunnen we ons volledig onderdompelen in de materie. Later komen we nog drie halve dagen samen om aandacht te geven aan thema’s die in de tweedaagse naar voren kwamen. De agenda daarvoor stellen we samen op.

We beginnen op woensdagavond 19 juni om 19u en we sluiten af op vrijdagavond 21 juni om 16u. We overnachten op de locatie.

De investering voor het programma (gesprek vooraf + de meerdaagse + 3 halve dagen) bedraagt 4.740 euro per persoon, excl. btw. Alles is inbegrepen (2 overnachtingen, lunches, diners, drinks en cursusmateriaal).

Heb je interesse of vragen, stuur mij een bericht via veerle@familydynamics.be of bel mij op 0496/52.83.98.

<< Terug naar overzicht