Masterclass Love&Business voor koppels in familiebedrijven
Voor koppels die meer inzicht willen in de verwevenheid van hun relatie, het familiebedrijf en de daarbij horende dynamieken.

Uit onderzoek blijkt dat deze koppels op bepaalde aspecten van ondernemen beter scoren dan bloedverwanten in familiebedrijven.

Werk en leef je samen als koppel in het familiebedrijf?

Misschien heb je het gevoel als ‘aangetrouwde’ partner dat je er niet helemaal bij hoort?

Kan je wel loyaal blijven aan je partner én aan je familie?

Of werkt slechts één van jullie in het bedrijf en geeft dat aanleiding tot spanningen?

Of vraag je je af hoe jullie samen als koppel beter kunnen omgaan met deze complexe dynamieken?

‘Mijn man en ik vormen al jaren een kerngezin met twee prachtige tieners. Ik werk zelf niet in het familiebedrijf van de familie van mijn man, maar ik voel me wel emotioneel betrokken bij het bedrijf. Soms worden wij de aangetrouwde of koude kant genoemd. Dat geeft me niet zo’n goed gevoel. Mijn man zegt dan: “Schat, je bent voor mij de gouden kant, niet de koude.”

Het is voor elk koppel een moeilijke oefening, die van deugddoende communicatie en de blijvende zoektocht naar verbinding. Ken je dat gevoel van ‘yes, we zijn een team’? Elkaar beter begrijpen, hoe doe je dat?

Als je een liefdesrelatie hebt dan zijn er drie partijen: jij, je partner en de liefdesrelatie.
Als je partner bovendien deel uitmaakt van een familiebedrijf, dan komt er een familiale werkrelatie bij!

Uit recent onderzoek (2012 en 2016) blijkt dat koppels die ook samen ondernemen op bepaalde aspecten beter scoren dan bloedverwanten in familiebedrijven. Ze hebben immers ooit voor elkaar gekozen en na een tijd weten ze wel hoe ze elkaar kunnen aanvullen.

Wie investeert in de partnerrelatie in een Family Business-context, zal daar ongetwijfeld de vruchten van plukken op persoonlijk, relationeel én professioneel vlak.

Voor koppels die van hun relatie een positieve kracht willen maken, die leven en ondernemen stimuleert in plaats van belast, heb ik een mooi aanbod.

Tijdens een tweedaagse masterclass, voorafgegaan door een ontvangstavond, wil ik een zestal koppels samenbrengen om samen alle aandacht te geven aan de rollen in de relatie, de familie en het bedrijf, en om ervaringen en inzichten met elkaar te delen.
We overlopen ook wat het Love&Business-focusplan inhoudt dat ik speciaal voor koppels heb uitgewerkt.

We werken zowel in groep als per koppel. In de groep verwerven we theoretische inzichten, doen we inspiratie op en bereiden we oefeningen voor. Die oefeningen en inzichten kan je vervolgens als koppel in alle discretie integreren en uitwerken tijdens de koppelopdrachten.

Als erkend systemisch gezins- en relatietherapeut en adviseur familiebedrijven begeleid ik al jaren bedrijfsfamilies en koppels vanuit een meervoudige partijdigheid in zowel een particuliere als een professionele context.

Wat krijg je?
– inspirerende inzichten vanuit systeemtheorie, contextueel denken en andere boeiende invalshoeken
– 5 sleutels die jullie helpen beter om te gaan met de uitdagingen waar jullie als liefdeskoppel en ondernemerskoppel mee geconfronteerd worden
– praktische tools in verband met communicatie als koppel
– informatie over nieuw onderzoek in de wereld van gezin, familie en bedrijf
– herkenning in de verhalen van de andere koppels
– tijd en ruimte om te reflecteren

Thema’s die aan bod komen o.a.
– de relatie als koppel en de relaties in het gezin (loyaliteiten, conflicten, rollen …)
– communicatie en vertrouwen
– gedeelde waarden
– proces van emotionele betrokkenheid
– wat geven we (onbewust) mee aan onze kinderen
– stimulerende en verlammende patronen herkennen en hoe er mee omgaan
– de complexiteit van opvolging


Praktisch

We verblijven op het prachtige domein van Martin’s Rentmeesterij in Bilzen op 150 m van de commanderij Alden Biesen. Omgeven door natuur en rust kunnen we in alle discretie en comfort werken.

Je wordt verwacht op woensdagavond om 19u en we sluiten af op vrijdagavond om 16u. Je overnacht in een van de luxe kamers en kan, indien je wil, genieten van de verzorgde wellness.

De investering voor de tweedaagse bedraagt 3.950 euro per koppel, excl. btw. Alles is inbegrepen (overnachtingen, ontbijt, zaal, lunches, diner, drinks, breaks).

Neem contact met ons op voor data en meer info.

Indien je ervoor in aanmerking komt, kan je genieten van maximum 30% subsidie via KMO-portefeuille. Meer info vind je op de factuur. Voor de algemene voorwaarden zie www.vlaio.be/kmo-portefeuille