Familiebedrijven spelen een cruciale rol in onze economie. Het is dan ook logisch dat zij de beste ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Zij vinden dan ook alle expertise en adviezen bij een breed aanbod van competente experten en adviseurs voor alle juridische, fiscale en financiële vraagstukken.

De aandacht voor familiebedrijven is vandaag groter dan ooit. In de media vind ik meer en meer artikels over family governance.

Ikzelf richtte in 2019 Family Dynamics in Business op. Als erkend familietherapeut en adviseur familiebedrijven begeleid ik al jaren ondernemende koppels en bedrijfsfamilies op vlak van hun relaties. Soms is een acute gebeurtenis, spanning in de familie of opvolging de aanleiding. Dan zoeken we samen een uitweg om beweging tot stand te brengen, vaak met onverwachte, positieve gevolgen. Anderzijds werk ik ook met families om hen puur vanuit hun kracht en ‘natural governance’ voor te bereiden op de toekomst. 

Het doet me plezier dat het jargon van de systeemtheorie en het contextueel denken dat ik als relatietherapeut al jaren gebruik, meer en meer opduikt. Zo merk ik bijv. dat het begrip ‘relationeel vermogen’ wordt opgepikt. Naast een financieel en economisch vermogen heeft een bedrijfsfamilie of ondernemend koppel immers ook een relationeel vermogen. Dat bepaalt tot wat de familie of het koppel in staat is, wat ze kunnen bereiken en overwinnen. Het bepaalt hun veerkracht en vertrouwen in de toekomst, niet alleen in moeilijke tijden, ook als alles net heel goed gaat. 

Recent onderzoek van Mira Bloemen-Bekx (UHasselt) bewijst dat er aan alle belangrijke beslissingen in familiebedrijven een proces vooraf gaat waar nog steeds veel te weinig aandacht voor is. Een beslissing die door iedereen gedragen wordt, ook op de lange termijn, kan pas genomen worden als er in de familie een sterke basis leeft van vertrouwen en samenhang, als elke stem gehoord wordt en als er ook aandacht is voor ‘het weggelatene’, dat wat nooit gezegd is. 

Als ik met een familie of koppel op tweedaagse ga, word ik vaak getroffen door de onvoorstelbare kracht van mensen en hun relatie tot de andere. Het is ontroerend om te zien hoe een vader eindelijk zijn kinderen ‘ziet’, hoe een moeder de belangrijkste rol speelt zonder zelf in het bedrijf te werken, hoe een zoon z’n eigen weg mag kiezen, mét de zegen van zijn ouders ook al hadden zij andere dromen… 

Het is de focus op de relationele ethiek én de impact van emoties die zij nodig hebben, ‘ik wist niet eens dat dit bestond…’, hoor ik dan weleens.

Ik ben hen enorm dankbaar, want hun vertrouwen en de gerealiseerde doorbraken zijn mijn drijfveer om mijn werk met passie, discretie en professionalisme verder te zetten. 

Veel dank aan alle families en koppels die mij het vertrouwen hebben gegeven!

Veerle

<< Terug naar overzicht