Relatiebouwers
in familiebedrijven

30 jaar ervaring met koppels, families en familiebedrijven
30 jaar ervaring met koppels, families en familiebedrijven
Gedreven en gepassioneerd door de kracht van mensen in relatie tot elkaar.

“Families en koppels met een groot relationeel vermogen zijn tot veel in staat dankzij hun veerkracht en vertrouwen.
Zij halen meer uit hun
relaties, niet alleen bij tegenspoed, ook als alles heel goed gaat.”

Kracht en vertrouwen

Family Dynamics in Business helpt koppels en families hun relationeel vermogen te vergroten als mens én als ondernemer, door hen te inspireren, trainen en begeleiden.

Sterke relaties leiden tot meer welzijn en een duurzame toekomst voor mens én bedrijf.

Discretie is voor ons prioriteit één. Je mag dus steeds rekenen op 100% vertrouwelijkheid. De verhalen en voorbeelden die we ter illustratie geven zijn volledig geanonimiseerd.

 

Onze waarden

Gedreven door de kracht van relaties
Open blik voor meerdere perspectieven
Uw verhaal, onze focus
Dienstbaarheid is ons goud
Expertise uitbouwen en delen
Nu gebeurt het

 

Een bevoorrechte getuige

Het is fascinerend om te zien tot wat families en koppels in staat zijn als zij hun krachten bundelen.

Het onverzettelijk geloof in die kracht is wat mij drijft, ook in de moeilijkste situaties.

In mijn werk ben ik bevoorrechte getuige van vele familieverhalen van kleine en grote familiebedrijven.

In dertig jaar praktijkervaring heb ik bijv. families en koppels begeleid die zich zorgen maken over de toekomst van hun kinderen, al dan niet in combinatie met het bedrijf.

“Elke mens heeft drie
essentiële dingen die altijd in harmonie moeten zijn: een hart, een brein en een portefeuille. Wanneer die niet samenwerken, ontstaan er problemen.”

Rodolfo Gucci

De uitdaging is dan om de kern van het vastgelopen patroon te ontdekken en een aanpak te zoeken die weer zorgt voor positieve dynamieken en heldere toekomstperspectieven.

Wat voorbij is kunnen we niet terugdraaien, maar we kunnen het wel anders doen in de toekomst. Die keuze hebben we wel.

Alles is mogelijk als een familie of koppel durft kijken naar terugkerende patronen waarin men vastloopt.

Als erkend familie- en relatiedeskundige werk ik nu al 30 jaar met gezinnen en koppels.
En vanuit de positie van vertrouwenspersoon begeleid ik als erkend adviseur familiebedrijven (EHSAL) families en koppels bij het optimaliseren van hun onderlinge relaties.

De kennis die ik heb opgebouwd door vele opleidingen en masterclasses in binnen- en buitenland, heb ik aangevuld met 30 jaar praktijkervaring.

“Het verhaal van een familiebedrijf wordt continu geschreven en herschreven. Elkaar verhalen vertellen is meer dan het overdragen van kennis, het is een deel van het immaterieel erfgoed. Elk familielid hoort de ruimte te krijgen om dat erfgoed vorm te geven in het eigen leven zodat dit een constructieve bijdrage kan leveren aan de familiale verbondenheid, zonder zijn of haar identiteit te verliezen. Dit draagt bij aan het relationeel vermogen van het familiebedrijf!”

Mijn verhaal

“In 1963 zag ik het licht als de oudste van drie kinderen en als laatstgeborene van Lillo, het verdwenen dorp aan de Schelde ten Noorden van Antwerpen.

Mijn familie werd geconfronteerd met onteigening ten voordele van de uitbouw van de haven. Dit zijn gebeurtenissen die beklijven, maar ik heb ook gezien en gehoord hoe mijn vader dit pijnlijk verhaal heeft kunnen draaien naar een kracht, nl. te mogen bijdragen aan de evolutie van een wereldhaven.

Gelukkig getrouwd en dan slaat het noodlot toe. Mijn man sterft op 36-jarige leeftijd. Mijn zoon was 6 jaar, ikzelf 32. Na een periode van rouw en herstel, heb ik geleerd wat doorzetten is en heb ik bewust gekozen om volop in het leven te staan én een thuis te geven aan mijn zoon, waarbij hij ruimte had om te groeien tot de fantastische man die hij vandaag is.

Van mijn zoon en schoondochter kreeg ik ondertussen twee prachtige kleindochters en mijn huidige man heeft ook drie volwassen kinderen. Dat is een volle tafel met alle partners erbij.

Na mijn opleiding gaf ik les aan de Sociale Hogeschool en heb ik enkele directiefuncties in de welzijnssector gehad. Daarna ben ik als zelfstandig trainer en coach gestart.

Sinds 2000 hou ik tot op vandaag een zelfstandige praktijk voor gezins- en relatietherapie.

Ook als adviseur familiebedrijven gaat mijn aandacht uit naar de relaties binnen de familie onder de vorm van lange termijn begeleidingstrajecten.”

Erkenningen:

 • Erkend familie- en relatietherapeut (BVRGS, Belgische Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapeuten) en EFTA, European Family Therapy Association)
 • Erkend adviseur familiebedrijven (EHSAL Management School)
 • Erkend supervisor (BVRGS)
 • Gecertifieerd trainer kernkwadrantenmodel van Ofman

Opleidingen:

 • Vierjarige opleiding Gezins- en Relatietherapie (KERN)
 • Adviseur familiebedrijven (EHSAL Management School Brussel/ODISEE)
 • Systemische Familieopstellingen
 • Het kernkwadrantenmodel van Ofman, Kern Konsult
 • Rouwtherapie KUL-Context
 • Supervisie en Coaching (Vlaamse Werkgroep Supervisie)
 • Internationale workshops en congressen (o.m. Open Dialogue, Dialogical Practices en rouw) in Helsinki, Leuven, Amsterdam, Istanbul…
 • Masterclasses van Esther Perel, Jaakko Seikkula, Sue Johnson, Michael White, John Shotter, Jim Wilson, Daniël Ofman, Ingrid Dijkstra en Peter Rober
Deze inspiratiebronnen gecombineerd met het kostbare vertrouwen dat ik kreeg van mijn cliënten maken dat ik vandaag een goed overzicht heb van de beste theorieën en modellen, doorleefde cases en bruikbare handvaten. Dit is wat ik je kan bieden.